Modderdag

Het doel van deze dag is om kinderen positieve ervaringen in de natuur te laten opdoen en hun sociale verbinding te versterken.

Bijna iedereen weet dat je met modder kunt spelen, maar wat is eigenlijk de meerwaarde van modder voor kinderen? Behalve dat het ontzettend leuk is, is het ook erg leerzaam en bijzonder interessant. Het voelen, ruiken en ervaren van het natuurlijke materiaal zijn belangrijke elementen. Spelen met modder kan ervoor zorgen dat kinderen echt samen gaan spelen en elkaar inspireren. Denk aan het maken van moddertaartjes, het bouwen van een modderkasteel of het gooien met modder: het zorgt allemaal voor veel plezier!

Water en zand zijn natuurlijke elementen die overal te vinden zijn, waardoor je makkelijk modder kunt maken. Buiten spelen met modder brengt kinderen dicht bij de natuur en in de frisse buitenlucht.

Het beleven van modder draait vooral om het voelen. Het maakt niet uit wat je doet, het gaat om de beleving ervan: hoe het voelt, ruikt en eruitziet. Dit wordt sensopathisch spel genoemd. Sensopathisch spel kan ontspannend zijn wanneer kinderen zich hieraan overgeven.