Praktische informatie

Een kind aanmelden

Het pedagogisch en didactisch concept van Waalcampus is een bewuste keuze. We vinden het belangrijk dat ouders de sfeer kunnen proeven en een goed beeld krijgen van de werkwijze. Daarom nodigen we ouders uit voor de rondleiding, voordat er besloten wordt om een kind in te schrijven. Tijdens deze rondleiding wordt er vertelt over de visie, de waarden en werkwijze van Waalcampus, en zie je de organisatie in bedrijf. Daarnaast is er ruimte voor het stellen van vragen. Hier vindt u informatie over het aanmelden voor de rondleiding.

Als ouders er, na de rondleiding, toe besluiten om hun kind aan te melden bij Waalcampus wordt gekeken of de aanmelding kan worden omgezet in een inschrijving (definitief). Wij maken onderscheid tussen kinderen die voor het eerst met professionele opvang en onderwijs te maken hebben en kinderen die reeds een andere school bezoeken/bij een andere school staan ingeschreven.

Als een kind tussen 0 en 4 jaar oud is en gebruik gaat maken van opvang, wordt een contract opgesteld en aan u aangeboden. Als uw kind tussen 4 en 12 jaar oud is, volgt na de rondleiding een kennismakingsgesprek. Vervolgens nodigen we uw kind uit om drie dagen mee te komen draaien.

Uitgangspunt is dat alle kinderen in deze leeftijd, waarvan het team verwacht dat ze met succes het onderwijs binnen deze ontwikkelomgeving kunnen volgen, volgens uitgangspunten van Waalcampus en de mogelijkheden van het team, in principe toelaatbaar zijn. 

Hier kunt u meer lezen over het aannamebeleid.

  

Overdracht van opvang naar Waalcampus 

Veel kinderen starten van jongs af aan bij Waalcampus. Bij deze kinderen is de ontwikkeling vroegtijdig in beeld. Het voordeel hiervan is dat de kinderen in een doorlopende ontwikkelingslijn doorstromen naar Waal 2 zodra zij hieraan toe zijn. 

De kinderen die vanaf 4 jaar naar Waalcampus komen, bezoeken vaak vooraangaand een andere peuterspeelzaal of kinderdagverblijf. Bij de peuterspeelzaal of kinderdagverblijf krijgen de kinderen een educatief programma aangeboden. De leidsters observeren de kinderen tijdens de verschillende activiteiten. De gegevens die zij hieruit verkrijgen zijn voor ons onderwijs van belang om zo goed mogelijk aan te kunnen sluiten bij de ontwikkeling van een kind. Deze gegevens worden via een overdrachtsformulier aan ons doorgegeven. 

Indien Waalcampus meer informatie nodig heeft, verwachten wij medewerking van de ouders. Wanneer ouders hiertoe niet bereid zijn, kunnen wij van de plaatsing van het kind afzien.

Openingstijden en onderwijsuren

Waalcampus is 52 weken per jaar open van 7:30 tot 18:00 uur voor kinderen van 0-13 jaar.

De wettelijke onderwijstijden zijn maandag t/m vrijdag van 8:30 - 14:00 uur of van 9:00 - 14:30 uur. Ouders maken voor elk onderwijsjaar de keuze welke tijd het beste aansluit bij hun kind en gezinssituatie. 

Per dag zijn de kinderen 5,5 uur bij Waalcampus voor onderwijs. Daarvan zijn 30 minuten pauze. Per week volgen de kinderen minimaal 25 uur onderwijs. De kinderen die verlengde dag afnemen kunnen ook tijdens de verlengde dag onderwijsaanbod volgen omdat de teamleden van onderwijs aanwezig zijn om de kinderen te ondersteunen. 

Kinderen in het basisonderwijs moeten minimaal 7.520 uur onderwijstijd krijgen over 8 onderwijsjaren. Waalcampus gaat uit van 940 onderwijs uren per jaar voor alle kinderen.

Gezondheid en allergieën

Gezonde voeding

Het team van Waalcampus hecht waarde aan een gezonde voeding. Dit betekent dat we kinderen stimuleren om groente en/of fruit mee te nemen als tussendoortje en ook een voedzame en gezonde lunch eten. Op door het team aangekondigde evenementen wordt hiervan afgeweken.

Allergie/intolerantie

Het komt voor dat een kind een allergie of intolerantie heeft voor een bepaalde stof.  Het is de verantwoordelijkheid van de ouder(s) van het kind om bij feestelijkheden/evenementen voor een vervangende traktatie te zorgen. Voor deze kinderen kunnen eigen bakjes/trommeltjes bij Waalcampus worden bewaard met traktaties/tussendoortjes, die enkel voor dat kind bestemd zijn.

Uiteraard wordt het op prijs gesteld als andere ouders bij het maken van een traktatie of lekkernij rekening houden met bepaalde allergieën, maar daartoe zijn ze niet verplicht.

Flexibele vakanties

Waalcampus werkt met 3 flexibele vakantieweken. Dit geeft ouders de mogelijkheid om de herfst, voorjaars- en (1 week van de) meivakantie op een ander moment op te nemen. Wij garanderen binnen het onderwijs een ondoorbroken leerlijn, ook met onderbrekingen van een flexibele vakantie. Om dit in goede banen te leiden en gelijke kansen te creëren voor alle kinderen zijn de volgende spelregels van kracht: beleid flexibele vakanties.

Elk onderwijsjaar stelt de overheid de data voor drie onderwijsvakanties vast: kerstvakantie (twee weken), zomervakantie (zes weken) en meivakantie (één week). Dit zijn verplichte onderwijsvakanties.

Klik hier voor het vakantieoverzicht 2023-2024

Naast de onderwijsvakanties kunnen scholen ontwikkeldagen plannen.
Voor Waalcampus zijn dat de volgende dagen en is Waalcampus voor onderwijs gesloten
donderdag 14 september 2023
vrijdag 13 oktober 2023
vrijdag 22 december 2023
vrijdag 16 februari 2024
maandag 13 mei 2024
vrijdag 12 juli 2024
Ook op Goede vrijdag; 29 maart 2024, de vrijdag na Hemelvaart; 10 mei 2024 en vrijdag 11 juli 2024 wegens verhuizing nieuwbouw (onder voorbehoud van oplevering nieuwbouw) is onderwijs bij Waalcampus gesloten.

  

Ongeoorloofd verzuim

Alle kinderen die in Nederland wonen of langere tijd verblijven, hebben de plicht om onderwijs te volgen.
De onderwijsorganisatie controleert of kinderen aanwezig zijn. Waalcampus heeft een verzuimbeleid en administreert het verzuim van de kinderen. Bij ongeoorloofd verzuim ondernemen we actie naar de ouders. Ongeoorloofd verzuim van zestien uur binnen vijf werkdagen wordt aan de leerplichtambtenaar gemeld.
De gemeente is met de onderwijsorganisaties verantwoordelijk voor de aanpak van verzuim en voortijdig verlaten van onderwijs. De gemeente heeft hiervoor leerplichtambtenaren aangesteld.

Reden voor geoorloofd verzuim 

De kinderen hebben vakantie volgens het jaarlijkse, regionaal vastgestelde vakantierooster. Bij Waalcampus mogen de herfstvakantie, de voorjaarsvakantie en de meivakantie op een ander moment worden opgenomen. Het vrijgeven van overige vakanties buiten het vastgestelde vakantierooster staat de wet - behoudens bijzondere omstandigheden - niet toe. 

De omstandigheden waaronder verlof mag worden gegeven, zijn de volgende:

  • Wanneer er sprake is van “gewichtige omstandigheden” (denk hierbij aan verhuizing, huwelijken in de naaste familie, overlijden van familie, huwelijksjubilea, etc).

Denkt u in aanmerking te komen voor verlof wegens uitzonderlijke omstandigheden, dan kan er een verzoek hiertoe (bij voorkeur vier weken voor het gevraagde verlof) bij de directeur worden ingediend. 

Bij ongeoorloofd wegblijven van het onderwijs zal de leerplichtambtenaar worden ingelicht.

Ziekmelden

Ouders kunnen hun kind(eren) ziekmelden in de communicatie app, Konnect. Voor onderwijs en opvang vragen we ouders om hun kind voor 8.00 uur ziek te melden in Konnect zodat teamleden bij de dagopening zien wie er afwezig zijn. 

Als een kind, dat ’s ochtends gezond naar Waalcampus komt, last krijgt van hoofd-, buik- of oorpijn, koorts krijgt of wordt door bijvoorbeeld een insect gestoken neemt een teamlid contact op met ouders. Uitgangspunt is dat een ziek kind naar huis gaat. Het teamlid neemt contact op met de ouders en overlegt met hen wat er nodig is. Ook al lijkt het kind met een eenvoudig middel te helpen wordt van een teamlid hierbij uiterste zorgvuldigheid verwacht. Het teamlid neemt contact op met de ouders en vraagt toestemming om een bepaald middel te verstrekken. Als ouder(s)/verzorger(s) niet te bereiken zijn kan een teamlid na overleg met een collega, een eenvoudig middel geven. Bij twijfel wordt altijd een arts geraadpleegd en blijft het teamlid het kind goed observeren.

Informatie aan gescheiden levende ouders 

Er zijn diverse kinderen waarvan de ouders niet bij elkaar leven. Waalcampus vindt het belangrijk om beide ouders goed te informeren over de ontwikkeling van hun kind(eren). Lees hier op welke manier we ouders voorzien van informatie. 

Activiteitenbijdrage c.q. vrijwillige ouderbijdrage

Voor onderwijs vragen wij een vrijwillige bijdrage (kinderen vanaf 4 jaar) die bestemd is voor het uitvoeren van verschillende activiteiten voor de kinderen. U moet hierbij denken aan onder meer: Sinterklaas- en Kerstfeest, Kinderboekenweek, aanbod van cultuur- en bewegingsactiviteiten, materialen voor kooklessen en beeldendekunst, versnaperingen tijdens evenementen, vervoer bij excursies, toegangsprijzen van musea, extra materialen bij thema’s, onkosten informatieverstrekking aan ouders, begeleiding van de lunch, extra leermiddelen en materialen ten behoeve van de kwaliteit van ons onderwijsconcept etc. 

Voor het onderwijsjaar 2023-2024 is de vrijwillige bijdrage vastgesteld op €320,-- per kind. De bijdrage is vrijwillig, maar u begrijpt dat wij bovenstaande activiteiten niet kunnen bekostigen zonder dit geld. Als uw kind later in het jaar bij Waalcampus komt, bedraagt de bijdrage een evenredig deel. De kinderen worden niet uitgesloten van activiteiten als de bijdrage niet of gedeeltelijk betaald is.

De kinderen van Waal 4 betalen naast deze ouderbijdrage ook jaarlijks een kampbijdrage.

Ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering voor onderwijs

WSKO heeft een Onderwijs Pakketpolis afgesloten ter dekking van calamiteiten, ongevallen en aansprakelijkheden. De polis is vigerend voor alle onder WSKO ressorterende scholen. Meer informatie leest u hier

Privacy 

Bij Waalcmapus worden veel gegevens van en over kinderen en teamleden verwerkt. Per 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing/kracht. Dat betekent dat er vanaf die datum nog maar één privacywet geldt in de hele Europese Unie. Welke maatregelen wij als WSKO hiervoor hebben genomen staat beschreven in het Privacyreglement WSKO.

Klachtenregeling 

Okidoki en het WSKO zullen zich te allen tijde inzetten voor goed, kwalitatief onderwijs en opvang in een veilige omgeving. Het kan zijn dat zich, ondanks onze inspanningen, iets voordoet waar u een klacht over heeft. Klachten worden behandeld volgens een vaste procedure Elke klacht wordt serieus genomen. Het oplossen van een klacht en het treffen van maatregelen moet tot een gewenst resultaat leiden, waardoor herhaling van de klacht wordt voorkomen en de kwaliteit van de school wordt verbeterd.

Voor de volledige tekst van de klachtenregeling verwijzen wij naar dit document. 

Klachtenregeling in het kort

  1. Ouders/verzorgers treden in overleg met het betreffende teamlid en probeert te komen tot een oplossing van het probleem;
  2. Bij onvoldoende resultaat met het betreffende teamlid volgt overleg met de directeur. De klacht wordt schriftelijk vastgelegd in een daarvoor bestemde formulier. Een kopie van dat formulier wordt aangeboden aan de indiener, de aangeklaagde en aan de directie van Waalcampus; 

3. Als ouders samen met de directeur niet tot een oplossing komen, dan volgt overleg met het College van Bestuur van WSKO of Okidoki. 
4. Leidt ook dit overleg niet tot een bevredigende oplossing, dan kunt u een formele klacht indienen bij de (externe) klachtencommissie. WSKO is aangesloten bij de klachtencommissie vallend onder de GeschillenCommissie Bijzonder Onderwijs (GCBO), Postbus 82324, 2508 EH Den Haag. Voor de klachtenregeling van Okidoki verwijzen wij u graag naar de website van Okidoki. 

Sponsoring

Bij sponsoring gaat het om geld, goederen of diensten die een sponsor verstrekt aan een bevoegd gezag (bestuur) of organisatie, waarvoor de sponsor een tegenprestatie verlangt. Zonder tegenprestatie is er geen sprake van sponsoring maar van een schenking.

Enkele voorbeelden van sponsoring zijn onderwijsmaterialen (zoals boeken, folders, posters en spellen), advertenties op de site, uitdelen van producten, sponsoren van activiteiten bijv. feesten of sportdagen, sponsoren van gebouw, inrichting, computerapparatuur.

Er zijn echter wel enkele beperkende regels op dit gebied, namelijk:

  • in lesmateriaal mag geen reclame voorkomen;
  • bij de aanschaf van computerapparatuur mag geen sprake zijn van verplichte afname van software bij de sponsor;
  • bij sponsoring van bouw, inrichting of exploitatie mag de sponsor geen bemoeienis hebben met de onderwijsinhoud of de bouw, inrichting en exploitatie zelf;
  • sponsoring is alleen acceptabel wanneer er draagvlak is bij ouders, kinderen en de organisatie. Hierin vervult de Waalcampusraad een rol. 

Veiligheid, protocollen, procedures en voorschriften

Sociale veiligheidsplan: in het plan voor de sociale veiligheid beschrijven we hoe we vorm geven aan de grondhouding van Waalcampus, de visie op opvoeding, het monitoren van de sociale veiligheid, houvast en structuur, ongewenst gedrag, mediawijsheid, meldcode huiselijk geweld. 

Meldcode huiselijk geweld: Bij een vermoeden van kindermishandeling moeten de medewerkers van een opvang- en onderwijsorganisaties verplicht starten met de meldcode. Waalcampus volgt hierin het zogenaamde "Protocol 'kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag' voor de opvang". 

 

Ontruimingsplan: Bij Waalcampus is een ontruimingsplan aanwezig om er voor te zorgen dat er in geval van nood zo veel mogelijk mensen het gebouw zo veilig mogelijk verlaten. Daarnaast is het ontruimingsplan een middel om te zien wat er verwacht wordt van de BHV’ers bij bijvoorbeeld een brand, ontruiming of stroomuitval. Het ontruimingsplan speelt een grote rol tijdens de voorbereiding op eventuele calamiteiten en is van belang bij een echte evacuatie.

Protocol bij geweld: De grondhouding voor veiligheid is beschreven in het plan voor sociale veiligheid. Mocht zich, ondanks deze werkwijze, een situatie voordoen waarin verbaal of fysiek geweld gebruikt wordt dan volgen wij de uitgangspunten van het protocol bij geweld.

Protocol medicijnverstrekking en medisch handelen: soms krijgen wij het verzoek van ouders/verzorgers om hun kinderen - door een arts voorgeschreven - medicijnen toe te dienen. Wij doen dit volgens dit protocol

 

Protocol weglopen van Waalcampus: Teamleden worden soms geconfronteerd met kinderen die weglopen. Kinderen moeten altijd weten waar ze terecht kunnen als ze zich onveilig voelen. Bij weglopen volgen we de regels uit dit protocol. 

Protocol ziektevervanging: Binnen WSKO zijn afspraken gemaakt over hoe te handelen als een teamlid ziek is. Hier vindt u het stappenplan dat gehanteerd wordt. Binnen Okidoki zijn er invalkrachten die ingezet worden bij ziekte van teamleden. 

  

Procedure verwijdering van kinderen: Een basisschool mag een kind in bepaalde gevallen schorsen of verwijderen. Dan heeft het kind (tijdelijk) geen toegang tot de school. Hier vindt u de procedure omtrent verwijdering van kinderen. 

Hoofdluis
Helaas is hoofdluis is op veel scholen een regelmatig terugkerend probleem. Hoofdluizen verspreiden zich op school vaak in een hoog tempo, vooral onder kinderen. Niet gek, want luizen verplaatsen zich via het haar van hoofd naar hoofd en op school hebben kinderen intensief contact met elkaar. 

De verantwoordelijkheid van het bestrijden van hoofdluis ligt bij de ouders. Waalcampus informeert en laat ouders controleren als daar aanleiding voor is. Mits er voldoende ouders zijn die willen helpen, vindt er kort na de vakanties een controle plaats. Als er sprake is van hoofdluis neemt een teamlid zo snel mogelijk contact op met de betreffende ouder/verzorger die het kind vervolgens direct komt ophalen. De overige ouders worden ingelicht over het feit dat er hoofdluis heerst in de Waal. Klik hier voor meer informatie over hoofdluis