Samen met ouders

Ouderbetrokkenheid

Om het concept van Waalcampus goed vorm te kunnen geven, is de samenwerking met ouders belangrijk.  Op verschillende manieren zijn ouders, kinderen en professionals bij elkaar betrokken.

Allereerst is de informatie die ouders geven over hun kind(eren) zeer waardevol. Ouders kennen hun kind het beste. De informatie is nodig om het kind te kunnen benaderen en volgen.

Wij vragen ouders ook om een bijdrage aan het aanbod te leveren vanuit hun expertise, ervaring, achtergrond of affiniteit. Denk aan het geven van een workshop of het bezoeken van een bedrijf. We passen het aanbod in een thema, zodat het betekenis kan krijgen voor de kinderen. Meerdere keren per jaar zullen we ouders benaderen voor hulp ter verdieping van het thema aanbod. 

Ouders zijn daarnaast heel belangrijk als klankbord: Zijn er wensen en behoeften waarop we kunnen anticiperen? In overleg met de Waalcampusraad gaan wij aan deze vorm van ouderbetrokkenheid vorm geven.

Tot slot heeft Waalcampus helpende handen van ouders nodig in de praktijk van alledag: ouders die meegaan als de teamleden met de kinderen op pad gaan of ouders die meehelpen met het ontwikkelen en bijhouden van de binnen en buitenruimte. 

Waalcampusraad

Elke onderwijs organisatie is verplicht om een medezeggenschapsraad (MR) aan te stellen en bij iedere opvangorganisatie moet er een oudercommissie (OC) zijn. 

Omdat Waalcampus zowel onderwijs als opvang aanbiedt, is ervoor gekozen om de medezeggenschapsraad en oudercommissie samen te voegen. Wij noemen dit de Waalcampusraad (WR). Via de Waalcampusraad kunnen ouders en teamleden meepraten over het beleid van Waalcampus. De Waalcampusraad bestaat  uit twee teamleden en minimaal drie ouders bestaan.

De Waalcampusraad praat mee over alles wat met Waalcampus te maken heeft. De directie moet belangrijke besluiten voorleggen aan de Waalcampusraad. Zij hebben op sommige onderwerpen instemmingsrecht, dat wil zeggen dat ze Ja of Nee kunnen zeggen tegen bepaalde besluiten (jaarplan, campusgids, besteding van de vrijwillige ouderbijdrage). Op andere onderwerpen heeft de Waalcampusraad adviesrecht (toekomstplannen, aanstellingsbeleid. De directie moet serieus reageren op ieder advies, maar hoeft de adviezen niet over te nemen. De Waalcampusraad mag ongevraagd ook adviezen doen aan de directie. 

Samen met andere scholen vallen we onder het bestuur van het WSKO. WSKO heeft een gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR). De taken en bevoegdheden zijn in een reglement vastgelegd en hebben betrekking op zaken die alle scholen aangaan. 

  

Oudervereniging

Voor het organiseren van feesten en informatieavonden heeft Waalcampus een oudervereniging. De oudervereniging bestaat uit een aantal betrokken ouders die samen met de teamleden en kinderen vieringen bij Waalcampus organiseren. Bijvoorbeeld Sinterklaas, kerst en carnaval. De oudervereniging vergadert een aantal keer per jaar. Bij Waalcampus zoeken we naar activiteiten met een ontdekkend, onderzoekend, samenwerkend, educatief of groeps verbindend karakter. Voorbeelden van activiteiten zijn een voorstelling maken, koken of bakken, een survivaldag, een bezoek brengen aan de markt om met echt geld te leren rekenen of een bezoek aan een museum dat aansluit bij het thema.

 

Kom-gesprek

In de maand dat een kind jarig is en een half jaar erna is er een KOM-gesprek. Dit is een gesprek met het Kind, de Ouder en de Mentor.

Het doel hiervan is om een kind maximaal te betrekken bij zijn/haar leerproces. Tijdens een KOM-gesprek vertelt een kind waar het trots op is of wat het kind heeft geleerd.Daarna wordt vooruit gekeken naar de ontwikkeldoelen van het komende half jaar. Als basis voor dit gesprek wordt gebruik gemaakt van de groeimap. 

Communicatie

Voor de oudercommunicatie maken wij gebruik van Konnect. Via dit portaal delen wij foto’s, berichten en de nieuwsbrief, communiceren we met ouders en houden we de aanwezigheidsregistratie bij. Ouders kunnen hun kind via Konnect afmelden als het ziek is. 

Via ons instagramaccount delen we regelmatig berichten en foto’s om ouders en professionals op de hoogte te houden van ontwikkelingen en ons aanbod. 

Na onderwijstijd zijn ouders welkom om te komen kijken naar het werk van hun kind, of voor vragen. Maak voor een langer gesprek een afspraak met een teamlid via de Konnect app zodat we de vragen goed kunnen beantwoorden.